Op de Noordelijke Randweg in Utrecht en op de N201 gaan proeven met slimme verkeerslichten van start om het vrachtverkeer beter te faciliteren. Hierdoor hoeven vrachtwagens minder vaak te stoppen en optrekken. Dat levert minder CO2-uitstoot en geluidsoverlast op én het verbetert de doorstroming.
Bevoorrading van de Utrechtse binnenstad
Vrachtverkeer in de stad is nodig voor de bevoorrading van winkels, horeca en andere bedrijven. Maar helaas is het vrachtverkeer een bron van geluidsoverlast, zorgt de uitstoot van uitlaatgassen voor een slechte luchtkwaliteit en zorgt het vrachtverkeer voor drukte in de stad. Logischerwijs is het beleid van de gemeente Utrecht erop gericht om onnodig vrachtverkeer in en door de stad te minimaliseren.
Routes inzichtelijk maken
Het instellen van venstertijden, dit zijn tijden waarop bedrijven bevoorraad mogen worden door vrachtverkeer, is een van de maatregelen die de gemeente Utrecht hanteert om het vrachtverkeer in de binnenstad te minimaliseren. Ook zijn in het kader van het Goedopweg-project Supermarkt Logistiek samenwerkingen aangegaan met marktpartijen als Ahold en Simacan om vrachtroutes in kaart te brengen en te analyseren of deze slimmer kunnen worden gepland en/of gerouteerd. In het project Supermarkt Logistiek werd samen met Ahold data van rijbewegingen en logistieke knelpunten verzameld en gedeeld. Hierbij zorgde Simacan via apparatuur in de vrachtauto´s voor het inzichtelijk maken van routes.
Dwars door de stad of ben je sneller er omheen?
Uit het Goedopweg-project Supermarkt Logistiek bleek onder andere dat de vrachtroutes van Albert Heijn filialen in het noorden van de stad soms dwars door de binnenstad lopen. Deze route is vanuit het oogpunt van leefbaarheid en verkeerscirculatie voor de gemeente Utrecht zeer ongewenst. Toch kiezen chauffeurs voor deze route. Waarom? Enerzijds lijkt het gewoontegedrag, anderzijds kan het zo zijn dat de gewenste route niet bekend is bij chauffeurs of dat de gewenste route wellicht voor een langere reistijd zorgt.
Een oplossing is om de gewenste route via navigatie bekend te maken bij chauffeurs en hen te “belonen” met een betere doorstroming bij kruispunten met verkeerslichten op deze gewenste route. Hoe krijg je dit voor elkaar? En hoe zorg je dat dit niet alleen in Utrecht werkt, maar ook in andere steden in het Nederland en daarbuiten? Het partnership Talking Traffic biedt hiervoor antwoorden en oplossingen.
Talking Traffic als win-win maatregel
In het Partnerschap Talking Traffic wordt landelijk een fundament gelegd om serviceproviders van navigatiediensten te voorzien van real time informatie van wegbeheerders over onder andere wegwerkzaamheden, geldende maximum snelheden, parkeergelegenheid, enz.. Ook ontwikkelt Talking Traffic een toepassing waarmee navigatiesystemen kunnen communiceren met verkeerslichten. Zo kan het navigatiesysteem bijvoorbeeld informatie ontvangen over met welke snelheid je groen licht haalt.
Real time informatie tussen navigatiesystemen en verkeerslichten
Met de real time informatie die tussen naviagatiesystemen en verkeerslichten wordt uitgewisseld kunnen weggebruikers ook 'melden' dat zij op weg zijn naar een verkeerslicht. Het verkeerslicht herkent het type voertuig en kan besluiten of het verkeerslicht nog wat langer op groen blijft staan. Bijvoorbeeld omdat het een voertuig is dat vanuit beleidsmatige standpunten van de gemeente prioriteit heeft op de route.
Chauffeurs via gewenste route laten rijden
In de pilot ‘Slimmer vrachtverkeer in Utrecht’ wordt deze manier om chauffeurs via de gewenste route te laten rijden getest met het vrachtverkeer van en naar de filialen van Albert Heijn in het noorden van Utrecht. In potentie biedt deze vorm van prioriteit voor vrachtverkeer een win-win situatie voor zowel gemeente Utrecht als de bevrachter. De winst voor gemeente Utrecht is dat er minder vrachtverkeer door de binnenstad rijdt, met alle ongemakken van dien. Voor de bevrachter zit de winst in een kortere reistijd en minder brandstof verbruik, doordat hij minder hoeft af te remmen en optrekken bij verkeerslichten.
In september 2018 start de pilot met het slim bevoorraden van AH-filialen in het noorden van Utrecht. En hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met andere regio’s die soortgelijke pilots uitvoeren om dubbelwerk te voorkomen en te leren waar de succes- en faalfactoren liggen. Omdat dit concept via Talking Traffic op landelijk niveau is ontwikkeld kunnen soortgelijke toepassingen overal in het land functioneren. Ook buiten de landgrenzen, omdat de technische protocollen van het Partnership zijn gebaseerd op internationale standaarden.