81 procent medewerkers heeft behoefte aan groene arbeidsvoorwaarden

Publicatie
3 juli 2023
Laatst geupdate
22 maart 2024

Onderzoek in opdracht van Visma | Raet wijst uit dat ongeveer een op de drie werkgevers géén groene arbeidsvoorwaarden aanbiedt en dat ook niet van plan is op korte termijn te gaan doen. Terwijl meer dan tachtig procent van de medewerkers zegt hier behoefte aan te hebben én werkgevers bovendien verplicht worden klimaatvriendelijker te worden.

Vrouw staat met een deelfiets bij een fietsenrek.

Groene keuzes

Steeds meer werkgevers moedigen werknemers aan om duurzame en groene keuzes te maken. Bijvoorbeeld door medewerkers die op de fiets of te voet naar kantoor komen te belonen, hybride werken te stimuleren en gezonde, duurzame voeding aan te bieden op de werkplek. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de medewerkers én voor het imago van het bedrijf.

Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden

Een groene reiskostenregeling, fietsregeling of een individueel klimaatbudget dat een werknemer jaarlijks mag besteden aan het verduurzamen van de eigen woning. Allemaal voorbeelden van arbeidsvoorwaarden die de wereld een stukje groener kleuren en steeds vaker opduiken in de cao of arbeidsvoorwaardenregeling van een bedrijf. Waarom kiezen steeds meer bedrijven voor groene arbeidsvoorwaarden? En wat levert het hen op?

Aantrekkelijker voor klanten, leveranciers en nieuwe medewerkers

Met groene arbeidsvoorwaarden laat je zien dat mens en maatschappij je aan het hart gaan. Wist je dat klanten en leveranciers liever in zee gaan met een duurzaam bedrijf? En dat werknemers liever werken voor een groene werkgever? Je kunt dus stellen dat groene arbeidsvoorwaarden je een concurrentievoordeel opleveren! Ook op de arbeidsmarkt, waar het toch al vechten is om de krenten in de pap.

CO2-reductie is wettelijke verplichting

Nieuwe wet- en regelgeving, zoals de CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit, verplicht werkgevers bovendien klimaatvriendelijk te worden. Het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden is een van de manieren om hieraan te voldoen.


Hieronder enkele voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden en hoe bedrijven die in de praktijk toepassen.

Reiskostenregeling

Stimuleer werknemers om de auto te laten staan en met het openbaar vervoer, de fiets of te voet naar het werk te komen. Bijvoorbeeld door de kosten van openbaar vervoer volledig te vergoeden en fietsers en wandelaars de maximale (onbelaste) kilometervergoeding te geven. Daarmee krijg je geheid een deel van je werknemers uit de auto.

Werknemers van het UWV die groen reizen krijgen een hogere reiskostenvergoeding dan werknemers die met de auto naar hun werk komen.

Fietsplan

Kom werknemers met een aantrekkelijk fietsplan tegemoet in de kosten voor het kopen of leasen van een (elektrische) fiets of speed pedelec. Je kunt medewerkers een fiets cadeau geven of een fiets van de zaak ter beschikking stellen. Vaak is dat net het laatste zetje dat ze nodig hebben om de auto te laten staan.

Voor werkgevers in de regio Utrecht bieden we verschillende pakketten aan om fietsen te stimuleren.

Rijksambtenaren kunnen elke drie jaar een nieuwe fiets of e-bike aanschaffen of leasen voor hun woon-werkverkeer.

Leaseregeling

Geef werknemers die écht een auto nodig hebben voor hun werk voortaan alleen nog maar de keuze uit elektrische voertuigen. Zo elektrificeer je stukje bij beetje je wagenpark. Lees hier meer over elektrisch rijden.

Het wagenpark van de Volksbank, de op drie na grootste bank in Nederland, is inmiddels voor 84 procent elektrisch. Verzekeraar a.s.r. is hard op weg naar een volledig elektrisch wagenpark in 2025.

Vakantiedagenregeling

In een artikel van PWC stuitten we op een creatief voorbeeld van groene arbeidsvoorwaarden: geef extra vakantiedagen aan werknemers die met de trein naar hun vakantieadres reizen of op fietsvakantie gaan.

Hybride werken en thuiswerken

Beperk het aantal reisbewegingen van je werknemers door ze zoveel mogelijk thuis of hybride te laten werken. Bijvoorbeeld door een hogere thuiswerkvergoeding.

Staan veel van je werknemers in de ochtend- of avondspits? Denk dan eens na over flexibele werktijden. Veel medewerkers kunnen gerust een uurtje eerder of later aankomen of vertrekken en zo de spits mijden.

Meer weten over hybride werken? Kijk dan hier.

Rijksambtenaren krijgen elke vijf jaar een bijdrage voor het inrichten van hun thuiswerkplek. Medewerkers van de Volksbank zijn door Het Nieuwe Werken 2.0 gemiddeld minder dan twee dagen per week op kantoor.

Individueel duurzaamheidsbudget

Sommige (grote) bedrijven gaan nog een stap verder en geven werknemers een eenmalig of jaarlijks budget dat ze kunnen besteden aan het verduurzamen van hun woning. Dat geld kunnen ze gebruiken voor bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of een elektrische laadpaal.

Medewerkers van AFAS Software kunnen tot € 25.000 lenen tegen een aantrekkelijke rente om hun (koop)huis te verduurzamen.

Aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden

Je ziet: aan inspiratie geen gebrek. Maar hoe maak je nu een keuze uit de mogelijkheden? Wat komt er kijken bij het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden en hoe financier je ze? Daarover lees je alles in ons volgende blogartikel.

Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van duurzame mobiliteit? Vraag dan de mobiliteitsscan aan!